Geschiedenis

Al eeuwen in gebruik

De blaadjes van de stevia-plant, die door de Guarani indianen in Paraguay “Ka’a hé’e” (zoetkruid) wordt genoemd, worden in gedroogde vorm al eeuwen gebruikt om gerechten of medicijnen te zoeten. Ze werden bijvoorbeeld gebruikt om de traditionele kruidenthee “Yerba Maté” te zoeten.

Ontdekt door de wereld in de 19de eeuw

Toch duurde het tot het einde van de 19de eeuw vooraleer de eigenschappen van de stevia-plant tot de westerse wereld doordrongen. De wetenschapper Moises Santiago Bertoni verdiepte zich in het onderzoek naar stevia en zorgde ervoor dat de ongekende zoetkracht zonder calorieën in de rest van de wereld bekend werd. De plant draagt dan ook zijn naam: Stevia Rebaudiana Bertoni.

In de daaropvolgende eeuwen werd de kennis over de bestanddelen van stevia verder uitgediept en werd ook begonnen met de teelt van stevia buiten Zuid-Amerika.

Grensverleggend product van de 21de eeuw

Het stevia-extract wordt vandaag erkend als een alternatief voor suiker zonder calorieën en van natuurlijke oorsprong, en past daarom perfect in het hedendaagse besef dat een evenwichtige voeding cruciaal is voor ons welzijn. De Europese Commissie heeft dan ook het gebruik van stevia-extracten (steviol glycosiden) als zoetstof en als ingrediënt in voedingsmiddelen in de hele Europese Unie goedgekeurd.

Facebook

Volg Pure Via op Facebook, en blijf steeds als eerste op de hoogte van onze nieuwtjes, wedstrijden, en nog veel meer!

Pure Via op Facebook