Citroenkoekjes

Beschrijving

Aantal personen

15

Tijd

rating_2

Moeilijkheid

rating_1

kcal / portie

Beoordeling
Product Pure Via Patisserie

Ingrediënten:

Ingrediënten voor de lemon curd:

  • 5 eigelen + 2 eieren
  • Zeste van 1 citroen
  • 100 ml vers citroensap
  • 100g Pure Via patisserie
  • 60g koude boter (boter in blokjes)

Ingrediënten voor de citroenkoekjes:

  • 180g boter, op kamertemperatuur
  • 100g Pure Via patisserie
  • 2 eieren
  • Zeste van 1 citroen
  • 300g tarwebloem

Bereiding

INSTRUCTIE VOOR DE LEMON CURD: 

  1. Doe het citroensap, samen met de zeste en de eieren in een vuurvaste kom. Voeg de Pure Via patisserie toe.
  2. Plaats het mengsel au bain marie en roer voortdurend met een garde. Het water in het onderste pannetje mag niet te hard koken (kleine bubbeltjes zijn voldoende).
  3. Tussen de 6 à 8 minuten zou het mengsel mooi moeten indikken. Het ziet er dan uit als dikke pudding.
  4. Haal de kom van het vuur. Voeg dan de koude boter toe in kleine blokjes toe en meng ze eronder met een garde. Zeef de lemon curd voor een extra glad resultaat. Laat volledig afkoelen met een plastiekfolie recht bovenop de curd om velvorming te voorkomen. Bewaar in de koelkast.

 

INSTRUCTIE VOOR DE CITROENKOEKJES:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Doe de boter samen met de Pure Via patisserie in een kom en meng tot een glad mengsel voor ongeveer 1 minuut.
  3. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Het kan zijn dat het mengsel wat schift. Dit is geen enkel probleem.
  4. Voeg de bloem toe samen met de zeste en meng met een spatel of houten lepel tot een egaal deeg.
  5. Verpak het deeg in de plastiekfolie en plaats het voor minimaal 1 uur in de koelkast.
  6. Snij het deeg in twee en bewaar een helft in de koelkast tot je klaar bent om het uit te rollen.
  7. Strooi wat bloem op je keukenblad. Leg het deeg erop en rol het uit met een deegrol tot ongeveer een halve centimeter. Gebruik een uitsteekvormpje naar keuze om de koekjes uit te steken. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Maak met een kleiner uitsteekvormpje (ik gebruik de achterkant van een spuitmondje) een gaatje in het midden. Doe dit voor de helft van de koekjes.
  8. Zet de koekjes in de oven voor 6-8 minuten tot ze heel licht goudbruin worden. Laat ze afkoelen op een koelrek.
  9. Smeer wat van de afgekoelde lemon curd op de volledige koekjes en dek ze af met de koekjes met een gaatje erin. Smakelijk!


CITROENKOEKJES: TIPS, TRICKS & BEWAREN: 

  1. Laat het deeg van je koekjes voldoende uitharden in de koelkast. Zo is het gemakkelijker uit te rollen en behouden de koekjes beter hun vorm.
  2. Zest eerst je citroenen voor je het sap eruit haalt. Dat is veel gemakkelijker.
  3. Bewaar je lemon curd in de koelkast. In een goed afgesloten verpakking blijft die een paar weken goed.
  4. Laat de lemon curd afkoelen met plastiekfolie rechtstreeks op de pudding om geen velletje te krijgen.
  5. Snij het deeg van de koekjes in twee en laat de helft nog in de koelkast tot je het nodig hebt.
  6. Je kan deze citroenkoekjes al tot twee dagen op voorhand maken en afbakken. Bewaar ze in een luchtdichte doos.
  7. Besmeer de koekjes pas met de lemon curd net voor het serveren. Zo blijven ze fris en knapperig.
  8. Gebruik je lemon curd ook eens bij je granola en yoghurt tijdens het ontbijt.

‘Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Kokerellen’

Terug naar overzicht met lichte bakrecepten met stevia*
Facebook

Volg Pure Via op Facebook, en blijf steeds als eerste op de hoogte van onze nieuwtjes, wedstrijden, en nog veel meer!

Pure Via op Facebook

Pure Via Patisserie

Pure Via Patisserie